Räksoppa på räkskal ca 8 port



Ingredienser:

1,5 kg            Räkskal

50 g               Gullök

50 g               Purjolök

50 g               Morot

1 msk             Tomatpuré

1 msk             Paprikapulver

4 msk             Vetemjöl

5 dl                Grädde

2 cl                konjak

1 dl                Vitt vin

2 msk             Olja

1-1.5 l            Vatten

Persiljestjälkar

Salt/peppar

Gör så här:

  1. Fräs räkskalen i olja.
  2. Tillsätt de finskurna grönsakerna.
  3. Blanda väl och tillsätt tomatpurén och paprikapulvret.
  4. Fyll på med vitvinet och vatten eller helst fiskbuljong så att det precis täcker ingredienserna.
  5. Koka i ca 20 minunter och sila.
  6. Gör en roux på smöret och mjölet.
  7. Fyll på med räkfonden.
  8. Låt koka i ca 10 minuter och sila genom en chinoise.
  9. Tillsätt grädden och konjaken, smaksätt med alt och lite cayennepeppar, avrunda med lite kallt smör.
  10. Servera soppan rykande het i terrine eller djup tallrik, gärna med vispad creme fraiche och några räkstjärtar.

    Av: Fredrik Norlén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0