Fisk

Igår ägnade vi största delen av förberedelsepasset till att prata om fisk och filea rundfisk och plattfisk. För en del gick det bra med en gång och andra fick öva lite mera men alla klarade det mycket bra.


Nelia och Lina


Sofia och Cajsa


Casper och Rebecca


Frida, Elina och Linda


Lukas och Sofia


Av: Fredrik N


Mat från påbyggnad

Lite bilder av de kreationer som skapades på kursens första dag.


















Hmm

Av: Fredrik Norlén



Mer bilder från öppethus

Hej hopp

























Av: Fredrik Norlén




Kursen restaurang påbyggnad har börjat


I onsdags startade kursen restaurang påbyggnad med vår nya lärare Olle. Efter genomgång av kursen börjafe eleverna med att jobba med fisk, skaldjur och blötdjur.


Fakta om dagens ämne


Blåmusslor och hjärtmusslor


Hälleflundra


Ostron


Hummer


Marre gillar inte sin Bergtunga


Olle leder lektionen i ett fast grepp


"To be or not to be..."














Dagen avslutades me provsmakinig av alla rätter där ebland ostronen


Endel gillade det medre lite...


Av: Fredrik Norlén

Öppethus 2012

En lyckad kväll med mycket aktiviteter och mat till alla gäster.


Emma, Marielle, Emma, Caroline och Linda redo för fullt hus


Laddad


"Allt rullar på som det ska"


Alla är glada


som sagt alla är glada


Glad...


Gladare..


Gladast


Mer bilder från öppethus kommer inom kort.

Av: Fredrik Norlén



Årtes kock "ögon godis"

Inspirationsfilm med årets kock 2012 Klas Lindberg



Av: Fredrik Norlén

Årets kock 2012 är.....

Stort grattis till åretskock 2012 Klas Lindberg

Klas Lindberg


2:a Daniel Engellau
3:a Albin Wessman

Av: Fredrik Norlén

Årets kock 2012

Glöm inte att följa tävlingen på åretskock hemsidan HÄR!


Alexander Waara

Av: Fredrik Norlén

RL 1 a

Igår hade vi våran andra vecka i kursen Matlagningskunskap 1 med klassen RL1a och allt gick jätte bra. Han ta några bilder också.


Cajsa ville inte vara med på bild men jag tjuv tog en i alla fall


Sofia förbereder lunchen med att fylla lite crepes


Rebecca, Casper, Linnea och Nina samsas om bänken


Creme brulé till dessert


Av: Fredrik Norlén

Årets kock 2012

Sveriges kocktävling nummer 1 är i full gång och de tävlandes bidrag finns för allmän beskådning på deras hemsida HÄR. Gå in titta och njut.


Finalisten Albin Wessman mat och bild

 

Albin Wessman Recept 

Modern restaurangrätt 14 portioner

Svensk biffstek med lök

Sotad biffstek på varm sten med smält talg och vårlök. Frasig vitlök och syrad silverlök samt brynt bakad lök och vattenkrasse. Vit champinjon med smak av rökt sidfläsk, timjan och svart tryffel. Potatiscrème med lagrad granbarksost. Oxsteksky med rostad märg.

Allt kött, mejeri och grönsaker är i största möjliga mån ekologiska eller kravmärkta och kommer från producenter runtom i Sverige.Sotad biffstek på varm sten med smält talg och vårlök

4 kg utskuren biff

salt och svartpeppar

olivolja

14 vårlökar

400 g smält talg från fettkappa

Skär bort kappan från biffen. Putsa köttet och lägg undan paryrerna till såsen nedan.

Skär upp biffen i sju lika stora stycken, salta och peppra. Stek hårt i panna i lite olja på båda sidor, sota sedan rakt på stekhällen. (Alternativt grilla biffarna i Josper kolgrill).

Baka färdigt biffarna i ugn, 80° till 52° innertemperatur, låt vila.

Skiva vårlöken tunt på längden, stek hastigt i lite olja och salt.

Vid servering:

Skär upp biffen i tunna skivor och slå varm smält talg över. Lägg upp på varm sten och garnera med stekt vårlök.

Frasig vitlök

28 stora vitlöksklyftor

1 liter klarat smör

salt

vetemjöl

4 äggvitor

panko ströbröd

olja till fritering

Koka vitlöksklyftorna med skal i klarat smör och lite salt tills de är helt mjuka. Skala försiktigt klyftorna för hand, låt rinna av på lite papper.

Vid servering:

Dubbelpanera vitlöksklyftorna och fritera gyllene och frasiga i olja 190°, låt rinna av. Salta lätt och servera.

Syrad silverlök

4 silverlökar

2 dl strösocker

1 dl ättika, 12 %

Skala och skiva silverlöken tunt. Koka upp socker och ättika, låt svalna.

Vakuumförpacka lökskivorna med lagen. Låt dra i 20 minuter.Brynt bakad lök

14 silverlökar

1 kvist backtimjan

1 dl olivolja

salt och svartpeppar

Dela silverlöken på mitten, spara bara den halvan med roten på.

Lägg rothalvorna i vacpåse med timjankvist, olivolja och salt. Baka i ånga i ugn, 95° i 25 minuter. Kyl ner.

Plocka upp löken och låt den rinna av på papper. Bryn på snittsidan i lite olivolja tills de blir gyllene. Krydda med salt och peppar.

Vid servering:

Ploppa ut löken i naturliga bitar, arrangera på tallrik.

Vit champinjon med smak av rökt sidfläsk, timjan

och svart tryffel

500 g rökt sidfläsk med svål

5 dl neutral olja

14 mellanstora vita hårda champinjoner

1 kvist backtimjan

salt och svartpeppar

1 färsk svart tryffel

Skär fläsket i grova bitar med svålen kvar. Bryn i gryta tills gyllene, slå på oljan, salta och koka upp. Låt sjuda sakta i 30 minuter. Sila oljan och låt den svalna till rumstemperatur.

Skala försiktigt champinjonerna med liten vass kniv. Vakuumförpacka champinjonerna med den rökta sidfläskoljan, låt dra i 30 minuter.

Plocka fina små blad av backtimjan.

Vid servering:

Avsluta med riven färsk svart tryffel.

Dela champinjonen på mitten, garnera med timjanblad, salt och peppar.

Vattenkrasse

4 buntar vattenkrasse

Plocka vattenkrassen både i stjälkar och i fina blad. Låt ligga var för sig i rikligt med isvatten ca 20 minuter. Lyft upp och låt rinna av på papper.

Vid servering:

Garnera med både stjälkar och fina blad på tallriken.

Potatiscrème med lagrad granbarksost

1 kg stor mandelpotatis

3 dl vispgrädde

50 g lagrad granbarksost

salt

olivolja

Skala mandelpotatisen och koka mjuk i vatten. Häll av och ånga torr i kastrullen.

Koka upp grädden.

Mixa potatis och granbarksost till en slät crème i thermomixer, späd med varm grädde till rätt konsistens. Smaka upp med salt och några droppar olivolja. Lägg i spritspåse och håll varm.

Vid servering:

Spritsa på tallrik.

Oxsteksky med rostad märg

300 g oxmärg

500 g paryrer från biffraden

neutral olja

1 vitlök, grovt krossade klyftor

1 kvist backtimjan

3 liter mörk kalvfond

1 burk (200 g) tryffeljuice

rödvinsvinäger

salt och svartpeppar

Servering:

50 g silverlök, finskuren

50 g svart tryffel, hackad

Rosta oxmärgen i ugn, 150° i 8 minuter, kyl ner. Skär i tärningar och lägg undan till serveringen.

Bryn paryrerna hårt i lite olja, tillsätt vitlök och timjan mot slutet. Slå på kalvfond och låt sjuda 30 minuter. Sila och reducera till ca 1 liter återstår. Tillsätt tryffeljuice och koka ihop. Smaka upp med vinäger, salt och peppar.

Vid servering:

Tillsätt rostad märg, silverlök och tryffel, koka upp och servera genast.


Av: Fredrik Norlén

Källa: http://www.aretskock.se/


Liten film om programmen på Östra gymnasiet

Fil från youtube:


Av: Fredrik Norlén

Välkommen till öppet hus den 23 januari



Under kvällen är du varmt välkommen att besöka våra program. Du får en förhandsvisning av vårt snart färdigrenoverade bibliotek och fik och i aulahallen bjuds det på elevfilmer och musik från vår musikklass. I biblioteket finns vår nya verksamhet Stud!ekoll på plats och berättar om hur de kan hjälpa dig som elev med dina studier. Du bjuds på en härlig mix av aktiviteter helt enkelt!

Programmen går att besöka löpande under hela kvällen och de finns i vårt F-hus. Östras studie- och yrkesvägledare finns på plats under kvällen för att svara på frågor vid huvudentrén.

Under kvällen kan besökare lyssna till två inspirerande föreläsningar. Först ut är Erik Sandemo från Svensk handel som berättar om framtidens jobb inom handeln i Umeå. Efter det följer en inspirerande föreläsning med flera undersköterskor från kommun och landsting som berättar om sina viktiga jobb.

I restaurangen serveras smakprover från vår restaurang och i Östras butik pågår försäljning hela kvällen. Allt som säljs är bakat och lagat av elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vid entrén finns våra duktiga UF-företag som marknadsför sina företag.

Program

18.00 Dörrarna öppnas.
18.00 - 19.00 Patrik Norqvist föreläser om Big Bang i F201
18.15 Elevfilm och musik i Cafeterian
18.30 Erik Sandemo från Svensk Handel informerar om framtidens jobb inom handeln i Umeå, i F102. I samband med det kort programinformation från HA.
Programinformation: VO - F1 resurscentra, RL - Restaurangen, Lärling - F107

19.00 Information från introduktionsprogrammen i aulan
19.00 Undersköterskor från Kommun och Landsting berättar om sitt viktiga yrke, i samband med det kort programinfo från VO. I F1 resurscentra.
Programinformation: HA - F106, RL - Restaurangen, Lärling - F107
19.30 Programinformation: HA - F106, RL - Restaurangen, VO - F1 resurscentra, Lärling - F107

(HA- Handels- och administrationsprogrammet, RL - Restaurang- och livsmedelsprogrammet, VO - Vård- och omsorgsprogrammet, Lärling - Lärlingsutbildning)

Välkommen!


Av: Fredrik Norlén
Informationen och texten är hämtad från: http://www.skola.umea.se/ostragymnasiet/arkivnyheter/valkommentilloppethusden23januari.5.3adc63871348df8e21480001791.html


Matbilder från banketten


Brioche med kycklinglevermousse, champagnegelé


Fokuserade elever Robin, Jennifer och Fosefine


Friterad ansjovis med klassisk bearnaise samt friterad persilja


Halstrad abborre med tryffeldoftande mandelpotatispuré
smörglaserade kantareller


Lingon granité


Hjortfilémedaljonger madeira sky, rotfruktskaka med färska primörer


Kevin var köksmästare för denna kväll och höll ett vakande öga över all mat och personal


Västerbottensost parfait med mandelflarn och hjotron coulis


Av: Fredrik Norlén




Fler bilder från Torsdagskvällen bankett














Av: Fredrik Norlén

Torsdagens bankett

Vi upprepar förra årets succé med en bankett, dock har vår marknadsföring varit lite mindre bra men inte desto mindre vart kvällen mycket lyckad. Alla maträtter blev mycket bra och gästerna fick avnjuta en 7 rätters middag.
Menyn plus lite bilder håll till godo:

Meny Bankett

 

Hors-d'œuvre

Brioche med kycklinglevermousse, champagnegelé




Förrätt



Friterad ansjovis med klassisk bearnaise samt friterad persilja
 

Varmrätt



Halstrad abborre med tryffeldoftande mandelpotatispuré
smörglaserade kantareller

 

Entremet



Lingon granité



Varmrätt



Hjortfilémedaljonger madeira sky, rotfruktskaka med vinter primörer
 


Dessert



Västerbottensost parfait med mandelflarn och hjotron coulis




Café et gâteaux



2 soters tryffel





Glöm ej att boka in er för nästa års bankett.... =)




Av: Fredrik Norlén


Förberedelser inför banketten

Lite bilder från igår.


Robin


Jennifer, Carl och Jonas


Marre och Amanda


Linda


Marre glad som vanligt


Jennifer och Emilie

Av: Fredrik Norlén

RL 1 a kämpar på

Lite bilder från tisdagens lektion.


Sara, Frida, Elina, och Linda jobbar och sliter


Angelika, Sofia, Rebecca och Lina


Sofia och Nelia


Lukas, Nina, Casper och Leo


Paprika till Ratta


Ratatouille


Hungrig personal först... =)

Bankettmiddag 19 januari



Den 19 januari är det dags för den stora Bankettmiddagen. Det är en traditionell festvåningsdukning ni bjuds på med långbord och omfattande meny. Menyn går att kombineras med ett framtaget dryckespaket.

Priset för denna bankettmiddag är 360 kr.
Dryckespaket kostar 190 kr alternativt 90 kr för ett alkoholfritt alternativ.

Varmt välkomna!

För mer information och bordbokning:
Sven-Erik Nyström, Hotell- och restaurangprogrammet
Boka via mejl: butik.bokningostra@umea.se
Eller telefon: 090-16 29 78


Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Umeå, RL 1 a

I går började eleverna i RL 1a hos mig i köket. Det kommer att bli mycket intressant att se hur det går för denna klass. Gårdagen gick jätte bra och vi han det vi skulle och alla elever utom en var på plats (hon som var borta har opererat knät). Vi gjorde majonnäs och utav majonnäsen gjorde vi Rhode Islandsås. Lite bilder:


Elina


Frida, Sara, skäggiga mannen och med ryggen mot tror jag att det är Sofia och Angelica?


Casper och Nina


Linda, Cajsa och Sofia


Av: Fredrik Norlén

Stefan Edström




Undervisar i :
VIVA VUX, Östra gymnasiet praktiska och teoretiska kurser.
Har jobbat på Fridhemsgymnasiet Umeå sedan: 2003
Tog min lärarexamen år: År inom branschen (+bransch)/jobbade tidigare som: 
Mina intressen är: 
Min favorit mat: 
Min familj: 
Kort om mig själv: 
Nås lättast på: (telefon/mail annat): Mail: stefan.k.edstrom@umea.se tel: 16 55 11


Av: Fredrik Norlén




A la carte fredag

Lite bilder från fredagens a la carte lunchen


Biff


Marre gör vinegrette


(Gam)lär-arna... =)


Jocke var ensam i serveringen


Skomakarlåda


Rödbetssoppa med kummin våfflor och fetaostcreme


Chèvre chaud – gratinerad getost


Av: Fredrik Norlén




Fler bilder från Torsdagskvällens A la carté

Bilder tagna av Olle och elever:


Gabrielle tar upp beställningen


Mia tycker att kvällen går OK


Mia i full fart


Camilla i full fart


Olle kan inte låta bli att jobba lite =)

Av: Fredrik Norlén








Öppettider och bokning

 


 

När kan du komma och äta hos oss?

Serveringsschema/öppet i restaurnagen Klicka HÄR!

Boka via mejl: butik.bokningfridhem@umea.se Ange dag, tid och antal personer. Du får alltid en bekräftelse på din bokning via mejl.

Vi kan tyvärr inte garantera att vår kost är fri från allergener t.ex. laktos och gluten då vi är en utbildningsrestaurang och tar därför ej emot bokningar med specialkost.

Välkommen!

 

Kvällen för HR3

Det vart en lugn kväll pga. lite gäster men alla i köket drog sitt strå till stacken och det var en lyckad kväll med mycket skoj.




























Av: Fredrik Norlén



Klassisk a´la carte 2011 förtsätter även 2012

I kväll har vi lite brist på gäster så eleverna har fått bjuda in sina familjer och vänner. Dock förändrar det ingenting i köket där vi kör för fullt ändå.


Patricia gillar att vara på bild.... eller?


Jonas och Jutu fixar potatis


Olle förklarar för Marre -springform är inte bara för att man har bråttom =)!


Oj va smutsig man blir när man jobbar... Ibild: Robin


Rödvinsåsen puttar på spisen

Av: Fredrik Norlén


Sista dagen i köket för kursen matlagning 1 med RL 1b

Igår gjorde vi sista passet för denna gång med RL 1b. Det har varit enormt roligt att se så många duktiga och intresserade elever i en och samma klass och redan i årskurs 1. Hoppas att alla vill fortsätta med restaurang... =)
Lite bilder från dagen.


Linn parerar kött


Fredrik och Jani skär grönsaker



Alla jobbar och sliter


Alexandra och Malin


Elin och Victroia och Linn


Alexandra bryner sitt kött


Hovmästarsås på gång


Michael Vanvreten(ny RL lärare kommer presentation senare), Olla och Lars är gäster


Servisen (RL 1a) har dukat upp till mat.


Av: Fredrik Norlén

Gymnasieval 2013



God mat och gott bröd

När vi äter ute på en restaurang, beställer hem mat eller köper bröd i bageriet vill vi att det vi beställer ska var gjort på bra råvaror, se tilltalande ut och vara gott och nyttigt. Dessutom vill vi mötas av trevlig personal och inte bli smittade av någon sjukdom beroende på dåliga råvaror eller slarv med hygienen.

Du får grundläggande kunskaper om vikten av en god personlig hygien och ska också känna till de bestämmelser som finns beträffande livsmedelshygien.

Du får kunskap om olika råvaror, deras näringsinnehåll och hur man använder och förvarar dem på bästa sätt.

Du lär dig hela tillverkningen, från råvaror till färdig mat eller bakverk. När du dekorerar ett bakverk eller lägger upp maten får du utlopp för din fantasi och skaparglädje.

Arbete i grupp

Att arbeta i ett restaurangkök eller i ett bageri är ett lagarbete. Alla måste göra sin del av arbetet och det gäller att vara färdig i tid.

Service är viktigt

Vi vill alla bli trevligt bemötta som kunder och få det som vi beställt. Du får utveckla din känsla för service, vilket innebär att kunna känna av andra människors önskemål och behov. De flesta skolor har restauranger eller butiker. Dit kommer kunder som betalar för maten eller brödet.

Olika yrken och företag


Du får en bred orientering om olika typer av företag och yrken inom området. Undervisningen ger dig insikt om måltiden som helhetsupplevelse och alla dess delar som mat, dryck, bröd, servering och service.

Internationell bransch

Du utbildar dig inom en internationell bransch som hela tiden påverkas av andra kulturer och mattraditioner. Det finns också många möjligheter att arbeta och studera utomlands.

Arbetsplatsförlagt lärande

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL.

 

Inriktningar

Kök eller servering


Du förbereds för arbete i kök eller med servering.

Du får sammanställa matsedlar, se till att råvaror finns på plats och laga stora mängder mat som sedan serveras till gäster. Skolan har vanligtvis en restaurang där eleverna tillverkar och serverar maten för betalande gäster.

I varmköket lagas maten. Du kommer att få lära dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du ska komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att kunna arbeta i ett högt tempo.

I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du bör vara något av konstnär för att kunna göra det där lilla extra som får maten att se aptitlig ut.

Allergier, sjukdomar, överkänslighet och övertygelse har drivit på en utveckling mot anpassad kost. Du kan välja att lära dig laga näringsriktiga, smakliga och tilltalande specialkoster. Mat som uppskattas av veganer eller vegetarianer, men även mat som man måste ha om man till exempel är diabetiker eller glutenintolerant.

Du läser även en kurs i servering. Du lär dig arbeta som servitör/servitris, att ta hand om hela miljön i matsalen, duka, kunna ge råd om mat och dryck och se till att gästerna får vad de beställt.

Exempel på yrken: Kock, servitör och servitris.

Skolor: Fridhemsgymnasiet Umeå


Bageri och konditori

 


Du får lära dig hur mjöl och andra råvaror framställs och hur man bakar olika sorters bröd och andra bakverk.

Du lär dig att yrkesmässigt tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Här ingår att kunna följa recept, välja och hantera råvaror. Det gäller att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.

Många skolor har egna butiker med försäljning av bröd- och konditorivaror. Du lär dig kundservice och redovisning. Du får även lära dig hur man förpackar, förvarar och fraktar livsmedel.

Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Skolor: Fridhemsgymnasiet Umeå


 


Efter gymnasieskolan

Du kan välja att arbeta antingen med att producera livsmedel eller med livsmedelshandel. Du kan söka arbete på restauranger, storkök, bagerier, livsmedelsbutiker med mera. Du kommer att arbeta med service på ganska små arbetsplatser och i direkt kontakt med dina kunder.

I livsmedelsbranschen finns både små och stora företag. Utvecklingen går mot större företag med ett mer industriellt arbetssätt. Ett exempel är den ökade efterfrågan på färdiga rätter och halvfabrikat som säljs till både privatkunder och storkök.

Inom de flesta yrken får du räkna med att dina personliga egenskaper och din yrkesskicklighet spelar stor roll vid anställning. Om du arbetar på ett litet företag får du vanligtvis hjälpa till med allt som ska göras. Därför är det bra med en bred yrkesutbildning.

Försäljning är en stor näringsgren. Livsmedelsföretag, matvarumarknader och småbutiker behöver alla arbetskraft med säljvana och produktkännedom.
I bageribranschen måste du räkna med att börja mycket tidigt på morgonen. Om du arbetar inom handeln gäller affärstider, vilket kan innebära kvälls- och helgarbete.

Inom några av yrkena i branschen kan du avlägga gesällprov när du fått mer erfarenhet och kunskaper.

 

Fortsatta studier


Du blir behörig till yrkeshögskolan. Där hittar du utbildningar där du kan kombinera teori och praktik.

Om du vill få grundläggande behörighet till högskolan måste du läsa de tre kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 och engelska 6. Kursen engelska 6
kan skolan erbjuda dig att läsa inom programfördjupningarna och kurserna 2 och 3 i svenska/svenska som andraspråk kan du läsa inom individuellt val eller som utökat program.

Det finns också många utbildningar utomlands, främst i Frankrike och Schweiz, om du vill vidareutbilda dig inom restaurangbranschen.

Sök ord: Gymnasieval 2013, Östra gymnasiet, Restaurang och livsmedelsprogrammet, Umeås restaurang och livsmedelsprogrammet, restaurang och livsmedelsprogrammet Umeå, RL Umeå, Umeå RL, Gymnasium 2013 Umeå, Umeå gymnasium, Bli kock, Kock i umeå, Bli kock i Umeå, Bli servitör, Bli servitris, Laga mat i Umeå, Matlagning, Matlagning i Umeå, Östra gymnasiet Umeå, Östra gymnasiet, Umeås bästa gymnasium, Restaurang Östra, Restaurang Östra Umeå, Umeå Restaurang Östra, Umeås bästa elev Restaurang, Mat, Kock, Kocken, Gourmet, Gourmeti Umeå, Vin, Öl, Sprit, Gourmand, Gourmand i Umeå, Fridhemsgymnasiet.

Information från: http://www.gymnasiumskaraborg.se/index.php?option=com_content&view=article&id=141:restaurang-och-livsmedelsprogrammet-rl&catid=34:gymnasieprogram&Itemid=3

 

Av: Fredrik Norlén


PRASO på Östra gymnasiet

Är du nyfiken på något av våra program eller vill veta mer om Östra som skola? Då är du varmt välkommen att prova på att vara elev hos oss.

Som niondeklassare kan du göra ett PRASO-besök på Östra gymnasiet. PRASO innebär att du under en dag får följa med en elev på det program du är intresserad av. Om du vill göra PRASO-besök hos oss fyller du i formuläret här nere. Be gärna din syo eller en förälder om hjälp.

Tänk på att:

  • Vill du besöka två program måste du fylla i formuläret två gånger
  • Du måste ange vilken dag du önskar att komma. Du kan ENDAST välja bland de dagar som programmen har möjlighet att ta emot PRASO. Dagarna anges i listan till höger.
  • Om du vill göra PRASO på PRIV anmäler du dig till PRASO på det programmet som du vill besöka, men skriver i övrigtrutan att det är PRIV som är aktuellt.
  • Vi tar emot praso även nu under omvalsperioden, så skicka iväg en anmälan så kontaktar vi dig!
  • Anmäl dig i god tid.

OBS! När du har anmält dig tar vi kontakt via mejl eller telefon.

Hör av dig om du har frågor!

Maria Hedberg
Informatör, Östra gymnasiet
090-16 55 22, maria.hedberg@umea.se

Eller klicka på länken HÄR!


Av: Fredrik Norlén


Gott nytt år


Önskar alla på HR/RL


Av: Fredrik Norlén

RSS 2.0