Första Umeå- chokladen är gjord

 

 
Mat & Dryck Maskinerna på Jenny Bergs chokladfabrik på Västerslätt har startats. En första omgång choklad har tillverkats. I juni drar produktionen av chokladkakor i gång på allvar.
 

Jenny Berg, som också kallas Choklad-Jenny, driver sedan 2007 Theobroma Tastings, med import av rättvis choklad och chokladprovningar.

Nu tar hon ett steg vidare. Tillsammans med sin sambo Lars Stenbom och i samarbete med Pierrick Chouard, har Jenny Berg dragit i gång chokladfabriken i Umeå, under namnet Vintage Plantations Chocolates Europe.

De arbetar tillsammans med odlare i Peru, Ecuador och snart även i Dominikanska republiken. En testomgång choklad är klar från fabriken.

Tanken var att chokladen skulle fyllas i formar som Pierrick Chouard skulle ta med sig från USA.

- Vi räknade ut att det skulle bli billigare om han reste hit med formarna än om de skulle skickas med post, berättar Jenny Berg.

Pierrick kom till Umeå, men trots att han hade stort bagage hade han glömt just formarna.

- Vi stod med 50 kilo färdig choklad och hade inget att fylla den i. Folk fick komma med matlådor och allt möjligt, säger Jenny och skrattar gott.

Choklad från världens dyraste kakaoböna kunde förstås inte förfaras. Det är inte läge att kassera god choklad för att formen inte är rätt.

På lördag blir det premiärförsäljning på Duå i Umeå.

- Det är tur att de som driver Duå är robusta, de har lovat att ta fram ostknivarna och hacka upp chokladen i mindre bitar.

Till nästa omgång i fabriken ska formarna för chokladkakorna finnas till hands, liksom förpackningar för att paketera godbitarna.

Pierrick Chouard är mannen bakom märket Vintage Plantations. Han arbetar hårt för att lokala odlare i Sydamerika ska utveckla sina egna kakaoodlingar och vill stimulera lantbrukare till att odla kakao i stället för kokain.

För odlarna ger kakaobönor av fin kvalitet bättre betalt än att odla kokablad för kokain.

- Pierrick har drömt om en chokladfabrik under sin livstid. Men han trodde nog inte att den skulle bli verklig här, i Umeå.

Choklad-Jenny fortsätter nu med att utveckla sina produkter. Hon och sambon bor i Bodbyn, och nu är en Bodby-choklad på gång.

- Grannarna har hjälpt till att plocka tranbär. Jag gillar verkligen byautveckling, och nu vill jag ge tillbaka något till Bodbyn. Så det blir en tranbärschoklad med byns namn, berättar Jenny Berg.

 

 

Av: Fredrik Norlén

 

 

Källa: VK.SE


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0