Idag tävlar Tommy

Kampen i kock-EM

Kockarnas kamp, eller Bocuse d'Or Europe, avgörs i Stockholm nästa vecka. Förutom möjligheten att bli Europas bästa kock tävlar 20 länder också om platser till världens främsta matlagningstävling - Bocuse d'Or Lyon 2015.

 

Idag avgörs kock-EM eller Bocuse d'Or Europe, i Stockholm för första gången. Förutom möjligheten att kalla sig Europas bästa kock tävlar man också om 12 platser i det som mest kan förklaras som världsmästerskapet för kockar, Bocuse d’Or Lyon och som avgörs i januari nästa år.

20 länder tävlar under två dagar, 7 och 8 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö. Sverige, med Tommy Myllymäki som tävlande kock lagar sina rätter dag två, det vill säga på torsdagen. Under fem timmar och 35 minuter ska kockarna laga en fisk- och en kötträtt som bedöms av en jury för respektive rätt.

Till fiskrätterna får kockarna använda sej, ostron och blåmusslor, allt från Sverige. Huvudråvaran i kötträtten är unggris från Gotland. Varje rätt ska förutom huvudråvaran bestå av sås och garnityr som varje tävlande får bestämma själv.

Bocuse d'Or grundades 1987 av den franske kocken Paul Bocuse. Under åren har fem svenskar lagat sig till topplaceringar, senast 2011 då Tommy Myllymäki, som alltså tävlar för andra gången, knep en silverplats. Även Henrik Norström som bland annat driver Lux dag för dag, Jonas Lundgren på restaurang Jonas samt Melker Andersson med bland annat F12 och Grill har lyckats ta silvermedaljer. En gång tidigare har Sverige vunnit, då med Mathias Dahlgren som tävlade 1997. Han är numera hederspresident för Bocuse d’Or Europe.

Tävlingen arrangeras i samband med mässorna Gastronord och Vinordic och vill man se Europas kanske främsta kockar laga mat finns möjlighet att köpa biljett via Stockholmsmässan.

 

Av: Fredrik Norlén

 

Källa: svenska dagbladet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0