Från Fridhemsgymnasiet till kocklandslaget

 

Vindeln Som liten tittade han på matprogram och lagade middag åt föräldrarna.

Nu bor Granösonen Thomas Sjögren i Göteborg och är en del av svenska juniorkocklandslaget. I veckan åker gruppen till lyxiga Hamptons utanför New York och lagar mat åt kändisar.

Det hela tog fart för fyra år sedan. Thomas Sjögren var 18 år och lämnade Granö för den svenska västkusten. Han ville komma närmare Göteborgs levande restaurangkultur och bytte därför hotell- och restaurangutbildningen på Östra gymnaiset(nu mera Fridhemsgymnasiet) i Umeå till en sjöintendenturutbildning på Ester Mosessons.

- Göteborg har ett större utbud av restauranger och det var helt klart en viktig anledning till att jag flyttade, berättar Thomas Sjögren.

Under en tid praktiserade han på restaurangen Hos Pelle – och fick på så vis in en fot i stadens krogbransch.

Nu jobbar Thomas Sjögren på väl ansedda Swedish taste och sedan några månader tillbaka är han en del av det svenska kocklandslaget för juniorer.

- Att tävla är det roligaste som finns, särskilt i lagsporter. Jag skickade in en ansökan och fick komma till en uttagning i Skövde. Nu är jag en av åtta kockar som är med. Alla i gruppen har höga ambitioner och vi lär oss otroligt mycket av varandra, säger han.

Än har det inte hunnit bli några mästerskap med laget, däremot har Thomas ställt upp som individuell representant för Sverige i tävlingen Nordic chef of the year, där han kom tvåa.

- Varje tävlande fick en råvarukorg kvällen innan, av vilken vi skulle ta fram en trerättersmeny till tolv personer inom fem timmar. Det kändes lite surt att komma tvåa, men jag utvecklades väldigt mycket av att vara med.

Nästa år ställer juniorlandslaget upp i kock-VM i Luxemburg, men redan nu ska gänget resa till USA. Där ska det göra ett gästspel på Swedish culinary summer, ett tre månader långt event i den lyxiga semesterorten Hamptons. Under åtta dagar kommer gruppen bland annat hålla i kulinariska kurser för barn och ungdomar, men också bistå stjärnkocken Tommy Myllymäki när denne lagar mat åt kändisar på tillställningen Authors night.

- Det kommer bli fantastiskt kul. Förhoppningsvis hinner jag se lite av New York också. Det är ju inte varje dag jag är där, säger Thomas Sjögren.

 

Av: Fredrik Norlén

 

 

 

Källa: VK.SE


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0