Bred och folklig meny. Här i Skyttens gamla lokaler ska Umeås folkligaste bar- och restaurang öppnas. Den målsättningen har Peter Stenmark och Jacob Markström som står bakom satsningen. – Vi ska servera en bred och folklig meny, säger de.

 

Järnvägstorget. Stenmark, 33 och Markström, 32 har följts åt i olika restaurangverksamheter ända sedan studieåren på restaurangprogrammet på Östra gymnasiet och har hunnit göra avtryck på många olika sätt och platser. I september 2009 tog de över restaurang Garaget på Umedalen som de driver sedan dess.

Nu har de samlat på sig ytterligare erfarenhet och kapital och är redo att utöka sin verksamhet med Köksbaren, som är namnet på en ny bar- och restaurang och ett för Umeå nytt koncept. För ändamålet har de köpt Skyttens tidigare lokaler som de tillträder den 1 augusti och inleder med en omfattande renovering.

- För att kunna erbjuda den mötesplats och upplevelse som vi önskar ska vi renovera kök och övriga lokalen för 4-5 miljoner kronor, säger Stenmark.

Restaurangen kommer att ha 115 sittplatser, varav 100 blir bokningsbara.

- Bland annat av konkurrensskäl kan vi ännu inte berätta alla detaljer i konceptet, men vi kan säga så mycket att vi ska servera en bred och folklig meny och en bar med brett utbud av öl och vin. Prismässigt blir det en medelpriskrog, säger Stenmark.

Öppningen är planerad att ske i oktober och restaurangen skapar ett flertal arbetstillfällen.

Parallellt med den nya verksamheten kommer de att driva restaurang Le Garage vidare. Uppdelningen sinsemellan, Stenmark vd och entreprenör och Markström, mat- och köksansvarig, blir densamma i den nya verksamheten.

- Första tiden med Le Garage var det tufft, men nu är det ett starkt varumärke med mycket trogen personal. Vi har 15 anställda och det är bara ett fåtal som slutat under årens lopp. En sådan låg personalomsättning är ovanligt i branschen och det förklarar vi med att vi har en personalpolitik som uppskattas.

I och med etableringen av den nya restaurangen blir Stenmark och Markström även stora arbetsgivare i branschen i och med att man fördubblar personalstyrkan som man ansvarar för.

- Vi ska anställa mellan 15-20 personer i den nya restaurangen. Den kommer att ha ett tydligt släktskap med Le Garage, men kommer ändå inte ha någonting med varandra att göra.

 

Vi på Fridhemsgymnasiet(föredetta Östar gymnasiet) önskar Peter och Jacob lycka till med den nya satsningen.

 

Av: Fredrik Norlén

 

Källa: VK.SE