Kockarnas kock: möt Paul Bocuse



Världens kanske mest berömde kock - Paul Bocuse

Bocuse d´Or – Guldbocuse. Varför heter den så, denna världens mest prestigefyllda matlagningstävling för kockar, ansedd som VM för Kockar?

Jo, den är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse. En man väl värd att lära känna. Låt oss därför presentera honom. En presentation i all korthet skall sägas, ty en fullständig redogörelse för denne märklige man och hans liv skulle fylla volymer – och kommer säkert att göra det!

Paul Bocuse, 82, är världens mest berömde kock. Han utnämndes en gång i tiden till ledare för Det Nya Franska Köket och har sedan dess fått alla utmärkelser en kock kan få. Han har utnämnts till Meilleur Ouvrier de France, d v s vunnit de franska kockarnas Nobelpris, dubbats till kommendör av Hederslegionen, tilldelats *** av Guide Michelin, alla gourmeters bibel – och har försvarat dessa *** ända sedan 1965, rekordlänge! – och utnämnts till Seklets Kock av GaultMillau.

Paul Bocuse är fallen av en släkt som bjudit hungriga att äta och törstiga att dricka sedan 1765 i Collonges-au-Mont-d´Or, en liten by på stranden av floden Saône 9 kilometer uppströms från Lyon, Frankrikes näst största stad. Han har förblivit sin hemby trogen. Gästerna får komma till honom från hela världen – och gör det också. En måltid i den stora, gästfria villan är alltid en fest för livet.

Paul Bocuse har betytt mer för dagens gastronomi än någon annan, ty han är ett lika stort geni, när det gäller reklam som matlagning. Han öppnade dörrarna mellan köket och matsalen på vid gavel – även bokstavligt – i sin restaurant. Gick ut och talade med journalister, inbjöd dem att följa med honom och handla på marknaden på morgonen och att laga maten i köket. Han uppträdde i radio och TV, poserade för fotografer och blev omslagspojke i alla de stora magasinen som Time, Newsweek och Paris-Match. Han lärde TV-tittarna i länder världen runt laga mat och skrev kokböcker som kom ut i miljonupplagor på fler språk än han själv kommer ihåg.

Paul Bocuse väckte intresset för matlagning världen över och särskilt för den högsta franska gastronomin. De andra stora franska kockarna blev också de internationella kändisar. Deras kollegor i andra länder upplevde plötsligt att de utövade ett respekterat yrke och att radio, TV och tidningarna gärna berättade om dem.

Det händer alltid något kring honom. En dag har han köpt en damm nära Lyon, där han odlar karp. En annan dag startar han tillsammans med två kollegor en restaurant, Les Chefs de France, i Disneyland i Florida. Den växer snabbt och serverar nu 4 500 gäster varje dag! Han följer upp framgångarna i Florida med att tillsammans med några av sina närmaste medarbetare starta fyra bistroer inne i Lyon döpta efter de fyra väderstrecken Le Nord, L´Est, Le Syd och L´Ouest.

Det är inte att undra på att ledningen för SIRHA, den stora restaurangutställningen i utkanten av Lyon, vände sig till Paul Bocuse och bad om råd, när de behövde en publikdragande attraktion för att locka restaurangvärldens intresse till dem. Det stod inte på förrän han kom tillbaka med Bocuse d´Or, en matlagningstävling för de bästa kockarna från 24 länder, som sedan starten 1987 snabbt växte till den mest prestigefyllda av alla matlagningstävlingar, döptes till VM för Kockar, med bl a 20 000 euros som 1:a pris 2009 och en statyett med Paul Bocuse själv stående på en jordglob.

Vill ni träffa honom själv, så är det enkelt ordnat. Kom till Bocuse d´Or 2009 och ät hos honom i Collonges-au-Mont-d´Or. Han hälsar på er, när han gör sin tur i matsalen. Välj att äta middag där, ty mitt på dagen är han fullt upptagen med att övervaka tävlingen! Bon Appétit.

Källa: www.gastronomisverige.se

Av: Fredrik Norlén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0