De får lättast jobb just nu


Ungdomar med gymnasiekompetens kan glädjas åt att det är relativt lätt att få ett arbete idag, lättare än på flera somrar. "Det finns väldigt goda möjligheter att hitta jobb nu", säger AF:s prognoschef. 

Läget på arbetsmarknaden ser ljust ut. Särskilt för de som är unga och har gått ut gymnasiet. Det säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbesförmedlingen (AF).

- Det finns väldigt goda möjligheter att hitta jobb nu och ungdomar gynnas mer när det är ett sånt läge. Många arbetsgivare vill förnya när de rekryterar, säger Tord Strannefors.

För de som snart lämnar gymnasiet ser det alltså ovanligt ljust ut på arbetsmarknaden och Tord Strannefors säger att det ser mycket bättre ut för ungdomarna som går ut gymnasiet idag, när det gäller möjligheten att få jobb, än vad det gjort föregående somrar.

I dagsläget finns det jobb bland annat inom handel, hotell- och restaurang men även inom byggsektorn.

- De som har gått byggprogrammet på gymnasiet har goda möjligheter. Även de som har gått en allmän utbildning på gymnasiet, de kan komma in på ett företag där de sedan får internutbildning, säger Tord Strannefors.

Vidare nämner han transportering där man exempelvis kan jobba på åkeri eller köra buss.

En annan positiv sak är att arbetsmarknaden utvecklas väl i stort sett i hela landet, enligt Tord Strannefors. Som vanligt är det dock lättast att få jobb i storstäderna.

Men det finns även goda möjligheter till ett arbete i Norrland i de olika gruvprojekten. Trögast går det i Västernorrland och i Gävleborg, sist nämnda län är ett av de områden som har den högsta arbetslösheten.

Tittar man på de unga som inte har gymnasiekompetens är det däremot betydligt svårare att hitta ett arbete, och det är en relativt stor grupp.

- Generationsväxlingen gynnar de allra flesta, men inte de som har en kort utbildning - och det är en rätt stor grupp. Omkring 110 000 har inte gymnasiekompetens, konstaterar Tord Strannefors.

Av dessa har inte alla gått i grundskolan, tillägger han. En annan grupp som har svårt att komma in på arbetsmarknaden är de som är lite äldre.

- Det är inte roligt att vara 50 plus. Äldre har alltid haft svårare att få nytt jobb. Men ju bättre bakgrund man har desto enklare är det, säger Tord Strannefors.

Källa: http://www.e24.se/makro/sverige/latt-hitta-jobb-for-gymnasieungdomar_2828775.e24


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0