Grattis till Tomas Diederichsen åretskock 2011

Vill bara säga grattis till Tomas Diederichsen som vinnit SM i matlagning 2011.


Årets Kock 2011, Tomas Diederichsen. Foto: Magnus Skoglöf


– Det trodde jag aldrig, det är helt sjukt sa en närmast chockad eller i alla fall väldigt förvånad Tomas Diederichsen när han vunnit finalen i Årets Kock, SM i professionell matlagning som avgjordes i Globen i Stockholm idag.

Tomas Diederichsen, till vardags kökschef på Ulfsunda Slott i Bromma, var den av de sex finalkockarna som, enligt den namnkunniga juryn, lyckades bäst med de två finalrätterna. Den första uppgiften bestod i att skapa en rätt av innehållet i en råvarukorg som var hemligt fram till igår kväll. Detta är en radikal regeländring jämfört med tidigare år då råvarorna inte avslöjats för kockarna förrän så sent som 45 minuter före start. Anledningen till de nya förutsättningarna är enligt tävlingsledningen det närmast pinsamt dåliga resultatet kockarna presterade under förra årets tävling.

Årets korg innehöll bland annat en hel lax, jordärtskockor, shiitakesvamp, äpplen, gulbetor, örter och diverse kryddor och mejeriprodukter. Den blivande vinnaren valde att koka in laxen och servera den med en ragu på äpple, gulbetor och korngryn samt brynt smör.

När laxrätten var lämnad till bedömning återstod två timmar av de sammanlagt fem för att färdigställa den rätt vars huvudråvara kockarna känt till i sedan december och alltså kunnat träna på. I år handlade det om två lammstekar och en lammtunnbringa. Tomas Diederichsen svängde av dessa plus lite annat ihop helstekt lamm, lammkorv och rugu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits(!). En rätt som tydligen föll juryn på läppen.

Juryns ordförande Fredrik Eriksson avslöjade att tävlingen varit jämn på en hög nivå. Kvaliteten på framför allt rätterna lagade på innehållet i den hemliga korgen hade höjts avsevärt. Något som förmodligen kan härledas till den längre förberedelsetiden.
Tvåa och silvermedaljör blev Jakob Lells från Skanörs Gästgifveri och bronsmedaljör blev Klas Lindberg som arbetar med egna firman Klas Lindberg Mat & Vin i Hägersten.

Av: Fredrik Nolrén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0