Vad är en kock?



Kock:
Mansperson (tjänare) med uppgift att (stundom under ledning av en särskild köksmäs­tare o. d.) tillreda mat i kök (kokinrättning) till hotell, sjukhus, militärförläggning o. dyl. l. om­bord på fartyg; äv. (numera bl. i b) om köks­mästare l. köksföreståndare.

Källa: Svenska Akademiens ordbok

Kock eller kokerska: är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den manlige kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare medan en kvinnlig sådan ibland benämns köksmästarinna.

De flesta kockar arbetar på restaurang eller i storkök. Kokerskor har traditionellt arbetat i storkök, exempelvis på ett sjukhus eller en förskola. I dag arbetar kokerskor även på restauranger och liknande arbetsplatser. Det finns även kockar som är anställda i privathem. En kock kan assisteras av köksbiträden eller ekonomibiträden.

Källa: http://sv.wikipedia.org

kock: Professionell matlagare. Enbart i de rikaste hemmen fanns förr kockar; i borgerliga hem hade man i stället kokerskor. Sedan 1900-talet har kockar främst varit knutna till restauranger. Kockutbildning finns på gymnasieskolornas hotell- och restaurangprogram.

Källa: Nationalencyklopedin


Av: Fredrik Norlén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0