Nu återstår bara 2 dagar till 2012...




Den kloke skaffar nyårsbubblet redan nu. Vissa godbitar riskerar att gå torrt, och vinet mår bra av att vila i lugn och ro ett tag innan det korkas upp. Håkan Larsson tipsar om fynden från 59 till 1.059 kronor.

Årets genomprovning av monopolets ordinarie mousserande bekräftar tidigare iakttagelser. Vinerna utanför Champagne blir allt mer intressanta, somliga kända champagnehus besväras av väl hög dosage (sötma), och listan erbjuder alltför många sinsemellan utbytbara nummer mellan 250 och 350 kr.

Med detta sagt: det är ingen svårighet att få gott bubbel i glasen till nyår, vare sig du letar i budgetklass eller i högre sfärer. Listan här är hårt nedbantad för att inte bli otymplig, och fler godbitar finns bland de tillfälliga decembernyheterna och vintervinerna (se di.se från vecka 48 resp 45). Alla viner här går att njuta nu, även om många kommer att utvecklas, särskilt årgångsvinerna i högre prislägen. Och ett år extra i källaren mår de nästan alla bra av.

Gott om bra vin i vanliga sortimentet alltså, men ändå finns några i beställningslistan som känns svåra att bortse från – och som bör beställas hem nu om du ska vara säker på leverans. Cattier Brut Antique Premier Cru är en trevlig, mycket välgjord allroundchampagne under 300 kr, Diebolt-Vallois Blanc de Blancs en av mina favoriter i sin läckra, både eleganta och generösa aperitifstil. 2000 Pol Roger Brut är imponerande, förnäm och lagringsduglig, ett riktigt mästarprov. Och 1999 Delamotte Brut Blanc de Blancs så förfinad ren chardonnay blir utan att vi totalt spränger budgettaket.

Över till icke-champagnerna. Söker du riktigt billigt bubbel är fortfarande Chapel Hill Sparkling Chardonnay för 59 kr bästa köpet på listan, tjatigt som det må låta. Men strax under hundringen blir det oändligt mycket mer intressant. Graham Beck Brut, L'Hereu de Raventós i Blanc Brut Nature, Louis Bouillot och Rotari erbjuder alla både kvalitet och ursprungskaraktär från respektive Sydafrika, Cava, Bourgogne och Trentino. De båda förstnämnda är lite matigare och rikare, de senare mer slanka och aperitiflämpliga.

God till mat, som skaldjur och lax, är Langlois Crémant de Loire Brut i sin mineralrika, mogna och för 119 kr komplexa stil. Medan 20 kr dyrare italienaren Ferrari Brut är som bäst på egen hand eller bara med en liten löjromskrustad – för övrigt framröstad som årets bästa köp bland icke-champagner av landets vinjournalister i Allt om Vin, vinnande champagne kommer strax.

Bästa köpet bland de billigare champagnerna tycker jag Bonnaire Brut Tradition är; rejält prissänkt sedan 1 oktober levererar den för 229 kr en trevlig bas-skumpa med mognad, fina syror och påtaglig dosagefyllighet. Franck Bonville Grand Cru Sélection både kostar och smakar 60 kr mer, vidöppen, ursprungstypisk och attraktiv i en stil som fungerar både före och till maten.

Vilken champagne placerade då den samlade vinskribentkåren som bästa köp? Jo, 2004 Palmer Blanc de Blancs, som för 294 kr verkligen ger en utmärkt, stram och god upplevelse. Personligen håller jag dock 2005 Nicolas Feuillatte Brut Chardonnay för en femma till som strået vassare, fräsch och kritig med långa, lagringslovande syror. Strålande före maten och ett absolut brakfynd.

Raka motsatsen stilmässigt är De Venoge Brut Blanc de Noirs på enbart blå druvor, en välgjord, uttalad matchampagne med mustig, mörk frukt och bra längd.

En trio årgångslösa så kallade standardcuvéer som gör bra ifrån sig är Deutz Brut Classic, Taittinger Brut Réserve och Bollinger Special Cuvée Brut. Deutz, billigast och allra mest prisvärd av de tre, är klassiskt och hustypiskt mineraltät, bäst som aperitif liksom Taittinger, ljus och elegant. Medan Bollinger givetvis dundrar på med mogna äpplen och fyllig frukt, fint balanserat av matvänliga syror.

Gosset Grande Réserve kryper in precis under 400-kronorsstrecket, en storartad champagne med kritiga mineraler, perfekt frukt och eleganta syror. Den kom som tillfällig lansering i december i fjol, och av någon anledning har några hundra flaskor blivit liggande ända till detta nyår i ett antal butiker. Skynda fynda!

Två prestigechampagner som förvisso går att spara några år, men är förödande goda redan nu: Bollinger La Grande Année från fina året 2002, och 1999 Cuvée Sir Winston Churchill från Pol Roger. Mörkt mullrande Bollinger och dov, tät Winston är båda allra bäst till maten – tänk att bjuda dem parallellt till en fin fisk i hummersås eller pärlhöna med ankleverkräm på nyårsafton…

Vill du bjuda rosa bubblor på egen hand eller till mat? Rotaris variant är som vanligt överlägsen under hundralappen, sydafrikanska Pongrácz ett smultrontonat, lite mulligare men riktigt stilfullt alternativ i mångas smak för några tior till. I klassen äkta roséchampagne är det dött lopp mellan Gosset Grand Rosé Brut och Bollinger Rosé – jag kan inte välja och tänker inte göra det heller. Det får bli båda!

Källa: Di.se


Av: Fredrik Norlén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0