Dillkött på kalv eller lamm 4 port

Tid: 2 timmar

Ingredienser:


0,5 kg            benfri kalvbog (eller annat grovtrådigt kött) och lamm
0,5 liter          vatten
0,5 st             purjolök

1 st                gula lökar
1 st                medelstor morot
5 st                vitpepparkorn
1/2 tsk           dillfrön (kan uteslutas)
3 st                stjälkar från dill

3 msk            ljus kalvfond (koncentrat)
1 msk            salt

SÅS:
2 msk            smör eller margarin
2 msk            vetemjöl
5-6 dl            av kokspadet

3 dl               grädde
1 tsk             ättiksprit (12-procentig)
1 tsk             strösocker

1 dl               finhackad dillen

salt efter smak
vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

          Köttet:                    

  1. Skär köttet i 2 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull och koka upp cirka 0,5 liter vatten i en annan kastrull.
  2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar som lossnar från köttet).
  3. Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
  4. Lägg i moroten och purjolökshalvan samt kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.
  5. Lägg över köttet i ett serveringskärl (gärna uppvärmt).

    Såsen:
  6. Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5-6 dl av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Låt sjuda i 5 minuter.
  7. Tillsätt ättika, socker och dill.
  8. Smaka av med lite salt.
  9. Häll såsen över köttet och servera med kokt potatis

Av: Fredrik Norlén


Kommentarer
Postat av: Mikael Jonsson

Ren och skär magi! Tack i kubik!

2011-05-17 @ 12:50:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0