Hur vet man att ett äpple är gott?

Tänk dig att du aldrig sett eller smakat ett äpple – eller ens hört talas om äpplen. En dag är det någon som ger dig ett och ber dig smaka på det. Denne någon frågar: -”Nå, vad tycker du? Var det gott?” Vad svarar du på det? Är det ens möjligt att svara? Tänk om det smakar mogna och söta jordgubbar. Det är ju gott. Men det är inte rätt, eller hur? Äpplen ska inte smaka jordgubbar. Men eftersom du inte vet det kan du inte svara. Svaret på frågan ”Hur vet man att ett äpple är gott?” är att man först behöver kunskap om äpplen, hur det ska se ut och hur de ska smaka. Det finns olika äpplen som ska smaka på olika sätt. Detta måste man också veta. Och för att få veta måste man lära sig, antingen genom att själv prova sig fram, genom att läsa sig till det eller att man blir undervisad av någon. Äpplen kan vara röda, gröna eller gula – eller blandat. De kan vara mogna eller kartiga, söta eller syrliga – eller rent av sura. Detta måste man också veta. Ett äpple som ska vara väldigt syrligt ska givetvis smaka syrligt när man tar en tugga. Även om man inte tycker om syrliga äpplen måste man veta att äpplet smakar som det ska smaka. Äpplen kan vara fasta i köttet, eller mjöliga. Biter du en bit av ett Granny Smith och smaken är söt och konsistensen är mjölig så är det väldigt fel, trots att du kan tycka att det smakar gott. Detta resonemang gäller inte bara äpplen. Det gäller allt. Tänk bara på viner. Hur många olika sorters viner finns det i världen? Hur vet man om ett vin är bra eller inte? Det räcker inte bara att smaka och känna om det är gott eller inte. Man måste veta vilket vin det är och vilken stil det kan förväntas ha – sedan kan man bedöma om det är bra eller inte. Ett rött vin från Chile gjort på druvan Cabernet Sauvignon är fylligt och strävt medan ett annat rött vin, från Beaujolais är mjukt och lätt. Båda kan vara riktigt goda. Men om ett vin från Beaujolais är fylligt och strävt är det fel – trots att det är gott. Är du med? Samma typ av resonemang går att koppla till många olika områden - särskilt till mat och dryck. Kunskap gör upplevelsen så mycket roligare. Eller hur...? Av: Lars Filén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0