Recept på Cremé caramel
Cremé caramel
6 portioner
3 dl råsocker
1½ dl vatten
5 dl mjölk
6 dl vispgrädde
2 vaniljstänger
2 dl strösocker
10 äggulor
2 hela ägg
1. Värm mjölk och grädde med delad och urskrapad vaniljstång.
Det ska precis börja sjuda.
Ta av kastrullen och låt dra i ca 10-15 minuter.
Fiska upp vaniljstången.
Vispa socker, äggulor och helt ägg skummigt.
Häll sakta över gräddmjölken och blanda väl.
Sila blandningen för att bli av med ev. äggtrådar.
Häll smeten i formarna och ställ dem i en långpanna i ugnen.
Fyll på med kokande vatten.
Sänk värmen till 165 grader och låt stå i 40 minuter.
Vattnet ska inte sjuda, sänk i så fall värmen!
2. När smeten är klar i ugnen tar ni ut den och låter den svalna.
Spraya senan vatten på toppen av "kakan" och strö över råsocker.
Bränn sedan av med en gasbrännare.
Av: Lars Filén