Lergrytebröd


Många har en lergryta hemma. Troligtvis står den längst in i ett skåp och samlar damm. Om du inte har en lergryta kan du besöka närmaste loppmarknad där de brukar kosta en tjuga. Fråga även mamma och mormor om de har en som ligger och skräpar.

Detta bröd kan vara något bökigt att få till. Det är troligt att du misslyckas första gången, men ge inte upp. Prova igen och igen. Det är värt besväret - jag lovar.



På kvällen

6 dl vatten c:a 40˚
1-2 msk honungssur
1-2 tsk salt
1 tsk honung
(I msk kryddor)
grovt mjöl - råg, graham, korn
Rör med träsked - lös deg.
Behöver inte knådas.
Låt stå i rumstemp över natten med handduk över


På morgonen

Lägg en lergryta i blöt i 20 min
Tillsätt mera mjöl om degen känns för lös
Smörj formen och fyll med degen
Jäs c:a ½ - 1 timme

Jäs med lock på
Jäs inte för länge - då sjunker det ihop vid gräddningen
Jäsningen fortsätter i ugnen när värmen stiger
Prova dig fram - jästider och gräddingstider blir olika för olika ugnar och bagare

Ställ in i KALL ugn
Sätt ugnen på 200˚
Grädda i c:a 2 tim och 15 min
Stäng av ugnen
Låt stå i eftervärme i 2 timmar
Ta ut brödet och linda in det i handdukar

Låt mogna över natten
Hållbart i minst två veckor



Av: Lars Filén









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0