Bilder från EU-mat fredag 20:e februari


Fredagens buffé på Restaurang Östra bjöd på mat från Tyskland och Tjeckien. Maten från dessa länder påminner en del om varandra och har rykte om sig att vara tung och rustik. Det handlar mycket om korvar och charkuterier, surkål och olika sorters knödel. Smakerna är ofta syrliga.

Sverige har inspirerats av olika länder genom historien. Under 1500- och 1600-talen var det Tyskland som inspirerade Sverige på olika sätt. Det pratades, till exempel, tyska vid det svenska hovet och det finns många ord i det svenska språket som har tydligt släktskap med tyskan. Även vår matkultur tog stort intryck från Tyskland. Kanske är det inte så svårt att se släktskapet mellan den tyska knödeln och de "svenska" rätterna palt och kroppakakor.

Här kommer några bilder.


Av: Lars Filén



Elisabeth bakar surdegsbröd.
Receptet har ni redan sett (HMD).
Snart kommer ett recept mer anpassat för storkök, tillsammans med instruktionsbilder både för själva bakningen och inställning av ugnen.




Emma, Oskar och Frida rullar knödel.
Dessa blandades sedan med skirat smör och surkål och serverades som tillbehör till nötstek med syrlig sås.




Frida kokar knödel.





Jessica rullar mandelmassa till en dessert.





Anders Persson, serveringslärare, i färd med att brygga en viktig del av livets nödtorft - kaffe.




Lukas lägger sista handen på chokladdesserten.










Små spett med tyska korvar och ostar.






Sonny - in action.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0