Recept på Spanokopita

Fredagen bjöd på den sista EU-matsbuffén för detta läsår. Temat var Grekland/Turkiet. Denna kombination av länder kan tyckas lite udda... Tanken när vi planerade detta var att matkulturerna liknar varandra.

Denna paj smakade mycket gott. Den kan vara lite omständlig att göra, men det är det värt.


Filodegspaj med mangold och ost

4-6 portioner


Ingredienser:

1,5 kg  mangold

3 msk olivolja

1 finhackad vit lök

10 hackade salladslökar (även en del grönt)

1 ½ msk hackad färsk dill

200 g grekisk fetaost

125 g keso

3 msk finriven ketalotyri-ost (alt. pecorino ost)

1 krm mald muskot

4 lätt vispade ägg

10 filodegsplattor

80 g smält smör, att pensla med




Tillagning:


  1. Skölj och torka mangolden väl. Kasta stjälkarna och strimla bladen. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i löken och stek under omrörning på medel hög värme i 5min eller tills löken mjuknat. Tillsätt salladslök och mangold och fräs under lock på medel hög värme i 5min. Blanda i dillen och fräs utan lock i 3-4min, eller tills större delen av vätskan försvunnit. Lyft bort från plattan och låta stå och svalna i rumstemp.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och smörj fem 20x25 cm stor ugnsfast form som rymmer 2,5 liter. Lägg feta, keso och kefalotyriost i en stor skål. Rör ner mangoldblandningen och tillsätt muskot. Blanda gradvis i äggen och rör ordentligt. Salt och peppra efter smak.
  3. Klä formens botten och sidor med en filodegsplattta (täck över resten av degen med en fuktig kökshandduk så att den inte torkar). Pensla med smör och täck med ännu en filodegsplatta. Smörj plattan och upprepa på samma gång med totalt 5 degplattor. Skeda upp fyllningen i formen och jämna till ovansidan. Vik upp överhängande degen så att den täcker fyllningen. Täck över med en degplatta, pensla med smör och fortsätt på samma sätt tills alla degplattor är använda. Grovtrimma degen med en kökssax och vik sedan in överflödig deg inuti formen.
  4. Pensla ovansidan med smör. Rista fyrkanter i ytan med en vass kniv. Droppa på några droppar kallt vatten sa att degen inte krusar sig. Grädda i ugnen i 45min eller tills degen är gyllene. Låt den stå och vila i rumstemp i 10minuter före serveringen.   

Källa: Stora Medelhavskokboken, 2004 Läsförlaget AB, sid. 48





Av: Lars Filén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0